Tratamentul care vindecă dinții fără dentist sau plombe

de: Nicoleta Apostol
16 04. 2018

Câțiva oameni de știință au dezvoltat un produs care ar putea încuraja smalțul dintelui să crească. Asta înseamnă că am putea avea, în sfârșit, o modalitate de a tratat cavitățile dentare.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat un tratament bazat pe peptide – lanțuri scurte de aminoacizi, care nu pot fi considerate proteine complete, tocmai din cauza lungimii lor. Atunci când este aplicat pe leziuni dentare create artificial în laborator, produsul remineralizează smalțul dintelui și vindecă leziunea.

Remineralizarea ghidată de peptide este o alternativă sănătoasă a dinților, comparativ cu multe modalități curente. Emaila este unul dintre cele patru țesuturi majore care alcătuiesc dintele. Țesutul este produs de un tip de celulă numită ameloblast.

Aceasta secretă proteinele care formează smalțul în timp ce dintele este încă în gingie. Din păcate, odată ce procesul de formare a dinților este complet și dintele a apărut, ameloblastele noastre mor, iar noi continuăm să pierdem smalțul de-a lungul întregii vieți.

„Bacteriile metabolizează zahărul și alți carbohidrați fermentabili în medii orale, iar acidul, sub forma unui produs secundar, va demineraliza țesutul dentar”, a declarat cercetătorul Sami Dogan.

Într-o mică măsură, dinții noștri pot fi remineralizați cu ajutorul salivei, pastei de dinți cu fluor, dar și cu aditivii din apa potabilă. Dar, odată ce există o cavitate vizibilă pe dinte, trebuie să fie tratată de un dentist. De obicei, stomatologul forează și umple gaura cu o plombă.

Pentru a dezvolta noul tratament, echipa a apelat la una dintre proteinele produse de ameloblaste. Această proteină numită amelogenins joacă un rol cheie în formarea dintelui. Echipa a proiectat peptide bazate pe această proteină și a creat un tratament cu peptidă ca ingredient activ.

Ei au aplicat produsul pe leziunile dentare și au descoperit că a contribuit la formarea unui strat mineralizat în zonele demineralizate. Leziunile au fost tratate și cu fluor, dar numai tratamentul cu peptide a dus la remineralizarea unui strat relativ gros – asemănător cu structura smalțului sănătos.